•• Politika kvality Európskej únie ••
Európska únia tvorí široké spoločenstvo ľudí a rôznych kultúr, ktoré sa vyznačujú vlastnými stravovacími a spotrebiteľskými zvyklosťami. V mnohých európskych regiónoch sa po dlhé roky až stáročia, konzumujú
okrem iných hlavne potraviny, ktoré sú pre ne typické a v ktorých sa odrážajú kultúrne a národné tradície.
EÚ podporuje rôznorodosť poľnohospodárskej produkcie, ochranu názvov produktov pred zneužitím a napodobňovaním, informačnú pomoc konzumentom o špecifickom charaktere produktov, ochranu
spotrebiteľa pred falošnými výrobkami a napokon podporu okrajových regiónov v členských krajinách EÚ. Hlavná úloha EÚ v oblasti politiky kvality preto spočíva v ochrane výrobcov potravín pred pokusmi iných výrobcov využívať povesť ich výrobkov.
Pod politikou kvality poľnohospodárskych výrobkov a potravín sa rozumie zabezpečenie ochrany poľnohospodárskych výrobkov a potravín a podpora ich predaja s tým, že tieto výrobky a potraviny spĺňajú určité kvalitatívne parametre, ktoré ich odlišujú od ostatných obdobných výrobkov a potravín svojimi presne definovanými požiadavkami na ich surovinové zloženie a technologický postup výroby.
V tejto situácii EÚ našla riešenie, ktoré spočívalo v zavedení jednotného prístupu pre celú EÚ. Politika kvality EÚ vyústila v roku 1992 do spoločnej certifikačnej dohody členských krajín na systéme troch označení na podporu a ochranu potravinárskych výrobkov inšpirovaný národnými systémami, napríklad francúzskym systémom AOC (Appellation d´Origine Contrôlée) a talianskym systémom DOC (Denominazione d´Origine Controllata).
Označenia výrobkov spadajú do dvoch kategórií:
Na aké výrobky sa vzťahuje označenie kvality EÚ:
Spotrebitelia môžu absolvovať virtuálnu cestu EÚ a nájsť výrobky z každého regiónu, ktoré získali značku kvality CHOP, CHZO alebo ZŤS.
Vstup do registra chránených označení EÚ – DOOR
Link: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html;jsessionid=9TNKK7bLZjMJ9flzv1tTWDRBnskvfQhN6Lp
Tw3rTpKGHwGy0RPmS!169409807
Na úrovni EÚ je možné chrániť poľnohospodárske výrobky a potraviny, víno a liehoviny. Do politiky kvality EÚ sú zahrnuté takmer všetky poľnohospodárske výrobky. Škála poľnohospodárskych výrobkov siaha od známejších druhov syra a mäsa až po pivo, ryby, chlieb, zákusky, nápoje až po jedlé oleje a tuky. Niektoré poľnohospodárske produkty, ktoré nie sú určené na ľudskú spotrebu, môžu takisto profitovať zo systému označovania kvality, napríklad okrasné rastliny, kvety, korok, seno, vlna, košikárske prútie a esenciálne oleje.
Poľnohospodárske výrobky, potraviny a víno možno chrániť ako označenie pôvodu aj ako zemepisné označenie, liehoviny len ako zemepisné označenie.
Poľnohospodárske výrobky a potraviny nie je možné chrániť ako označenie pôvodu alebo zemepisné označenie na národnej úrovni. Na vnútroštátnej úrovni je im možné poskytnúť len prechodnú ochranu na vnútroštátnej úrovni s účinnosťou od dátumu podania žiadosti EK. Prechodná ochrana zaniká dňom vydania rozhodnutia o zápise do registra Európskej komisie, alebo dňom zamietnutia žiadosti o ochranu týchto výrobkov.
Víno a liehoviny môžu byť chránené aj na národnej úrovni a zápis označenia týchto výrobkov do registra EK neznamená zánik ochrany na národnej úrovni. Zároveň môžu byť chránené na medzinárodnej úrovni (Lisabonská zmluva, len ako ochrana označenia).
Zdroje a linky:
http://www.euroinfo.gov.sk/politika-kvality-europskej-unie/
http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm
http://www.mpsr.sk/politikakvality/index.php?go=1
http://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=44
http://cms.uniag.sk/Groups/veda-a-vyskum/doktorandi/autoreferaty-dizertacnych-prac-od-r-2009/ing-sona-supekova-politika-kvality-europskej-unie-aplikacia-a-jej-marketingove-aspekty-v-podnikoch-agropotravinarskeho-sektora-v-sr/